Fotoet kan måske ligne pletter på en blå sol i en fjern og fremmedartet galakse. Men billedet viser noget meget jordnært – nemlig den mest spiste fødevare på Jorden: Stivelse.

Stivelse oplagres som små korn i en lang række planter. Kornene er her farvet blå med jod, og fotograferet gennem mikroskop ved en forstørrelse på 125 gange.

Stivelseskorn forekommer i alle kornsorter samt i ris, maniok, majs og kartofler. På verdensplan er majs den vigtigste afgrøde med årligt 850 millioner ton, efterfulgt af kartoffel, maniok og hvede.

Udover som fødevare har stivelse også en anden vigtig anvendelse . Det er nemlig grundlag for ølbrygning (primært stivelse fra byg) samt for produktion af brændevin (primært stivelse fra kartoffel). I en tørret kartoffel udgør stivelseskorn 50% af kartoflens vægt. Når man koger en kartoffel optager stivelseskornene store mængder vand og sprænges – kartoflen bliver ”blød”.

  • Taget: 18 februar, 2018
  • Objektiv længde: 29.167mm
  • Blænde: ƒ/4
  • ISO: 800
  • Hastighed: 1/60s
Hits: 907

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.