2020-11-24 16.22.13 - Sporstien, Et eller andet, 329-366, Uge 48, Allingåbro, Randers - 2020-11-24 17-01-35 (C,Smoothing4)-_B244244-9-modded - ©Anders Gisle Larsson-8e510e46

Normalt bruger man stacking af billeder, for både og/enten at få en bedre dybde skarphed,at alle dele af billedet tegner helt skarpt eller ved f.eks. macro billeder at fremhæve detaljer.

Det er ikke det vi skal i Januar.

I Januar skal vi lave stackede billeder på en anden måde, som man normalt ikke bruger teknikken til.

Reglerne er: Du skal bruge mindst 5 billeder til at danne billedet til månedens billede, og de skal alle tages fra samme fysiske punkt, indenfor samme forholdsvis korte tidsrum på max 1 døgn. Om du flytter fokuspunktet eller ej, er helt op til dig. Det færdige resultat er stacket billederne.

Emnet er nærmest en forlængelse af dobbelteksponering fra December, da det handler om at man lægger et eller flere billeder sammen – og så alligevel ikke rigtig. For billederne tages typisk indenfor et kort tidsrum af samme objekt. Fokus kan være samme sted, eller forskelligt på hvert billede.

Det stackede billede må ikke være lavet, for på traditionel vis at forbedre skarpheden, og som det gælder for stracking, skal det være samme motiv som stackes/blandes. Det betyder at der ikke må blandes forskellige motiver, som man ville gøre ved en dobbelteksponering.

Man kan stacke manuelt, som man gør ved en dobbelteksponering, redigere i software, eller man kan bruge software som er beregnet til stacking.

Affinity (Mac/Windows/iPad) er et program i stil med Photoshop, (men som kun betaler 1 gang for) – dette prog. har en særlig funktion beregnet til at indlæse stackede billeder:  https://www.youtube.com/watch?v=LOOzphY7WAQ

Der er også gratis software til stacking, som f.eks. CombineZP (Windows): https://windowsreport.com/software/combinezp/

Eller PICOLAY (Windows): http://www.picolay.de/download.htm

Selv bruger jeg Helicon Focus (Mac/Windows), som du kan prøves gratis i 30 dage. Programmet har jeg brugt til at stacke op til ca. 140 RAW billeder: https://www.heliconsoft.com/software-downloads/

Men Photoshop kan dog også stacke (men jeg synes den er langsom til mange billeder): https://www.youtube.com/watch?v=ifWPtCQIGX0

F.eks. er nedenstående billede stacked af flere billeder, der er taget håndholdt af en vindmølle. Det liger en alm. dobbelt eksponering.

Lagt sammen i software, som sikrer at masten placeres ens på alle billeder  (Helicon Focus).

Billedet som er brugt som “overskrift”, er lavet ved at kamera er på stativ, zoome motivet og klikke for hvert enkelt billede , så der dannes en “tunnel”.

Jeg bruger selv jævnligt stacking på forskellige måder – både alm. focus stacking af mange billeder, og som en anden slags dobbelteksponering m.v.

Så vær kreativ, og find en måde at lægge mindst 5 billeder sammen. Billedet for emnet er også sat sammen af flere billeder, med variabelt fokus.

  • Taget: 24 november, 2020
  • Objektiv længde: 90mm
  • Blænde: ƒ/5.5
  • ISO: 1600
  • Hastighed: 1/50s
Hits: 107

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.